Barn löper 80% lägre risk för jordnötsallergi vid tidig introduktion

Det finns få saker som kan skapa så stor oro för föräldrar som en allvarlig allergi av ett livsmedel. Varför vissa får allergier är fortfarande öppna frågor men forskning har visat tydliga indikationer på hur man kan minska risken att utveckla jordnötsallergi.

För några år sedan var den allmänna rekommendationen att barn som led av ökad risk för allergi helt skulle undvika livsmedlet tills de blev äldre. Dagens studier pekar på att de här rekommendationerna faktiskt kan ha bidragit till att fler idag är allergiska än tidigare.

 

80% mindre risk att drabbas av jordnötsallergi

För några år sedan publicerades resultatet i den här studien och trots att den har överraskande resultat mot vad man trodde tidigare har den inte riktigt fått den genomslagskraft som den förtjänar.

Det man gjorde i den här studien var att slumpmässigt delade upp 648 småbarn som var i stor risk att utveckla jordnötsallergi i två grupper. Den ena gruppen fick äta en liten mängd jordnötter redan från 3-4 månaders ålder medan andra gruppen fick vänta tills de minst fyllt 1 år.

Efter fem år kontrollerade man barnen igen och resultatet visade att i den gruppen som inte fick äta jordnötter tidigt var det 17,2% som inte tålde jordnötter. Den gruppen som tidigt fick äta jordnötter var det endast 3,2% som var allergiska.

 

Ger även långvarigt skydd

Det som är extra intressant i den här studien är att man efter de här 5 åren plockade bort jordnötter från båda grupperna i ett helt år. När året var slut hade ytterligare 3 barn från gruppen som inte åt jordnötter utvecklat allergi. Även i gruppen som ätit jordnötter tidigare hade 3 barn utvecklat en allergi.

Att det var så pass få barn som utvecklat en allergi, och att det dessutom var lika många i båda grupperna indikerar att genom att ge barn jordnötter tidigt även ger de ett långvarigt skydd mot att utveckla jordnötsallergi.

 

Tidig introduktion minskar risken för allergi

Det går alltid att hävda att man behöver mer studier för att vara säker men resultaten är ganska tydliga i den här studien då den var så pass väl genomförd.

Även om man alltid ska prata med en dietist eller läkare om man har grava allergier i släkten kan det vara smart att introducera vissa livsmedel tidigare för att förhoppningsvis ge barnen ett skydd.

 

Den här studien är gjord på jordnötter men forskning om det här även gäller på andra livsmedel som gluten m.m. pågår just nu och även där kan det vara så att man blir mindre känslig om man utsätts för det i tidig ålder.

Träning & Hälsa
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Träning & Hälsa

Trotsa kroppen – behåll din nya vikt

Relaterade rabatter

Ekonomi

Skaffa P.F.C. Junior till ditt barn och få 100 kr

P.F.C. Junior

Hälsa

10% rabatt på linser, tillbehör, glasögon och solglasögon

Ny!

LensWay

Barn

20 % rabatt på personliga etiketter

Namly.se

Boende

8 % extra rabatt på redan nedsatta priser

Emma Sleep

Hälsa

Två gratisklasser hos Powerful Grace Club!

Powerful Grace Club

Läsning

30 dagar gratis lyssning på Storytel

Storytel

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.