Vad gör man med dem?
Det har inte undgått någon att ”winter is coming” och med de minskar möjligheterna för svampplockningen.
Därför har jag spenderat de flesta eftermiddagarna med att gå ut i skogen med barnen och hunden och plockat de sista trattisarna som vi ser på våra promenader.
Det roliga i denna historia är att inga utav barnen äter svamp. Är det något som jag aldrig lyckats med att få de att äta, så är det just svamp i alla format. Men det betyder ju inte att plockandet är tråkigt.
Det finns många skolor i svamp, men det jag brukar göra är att tilldela var sitt barn en sax. De får sedan klippa bort svamparna istället för att ta bort dem med rötter och allt. Genom att plocka upp dem med fulla rötter så hämmar man tillväxten i skogen, och man kan dessutom garanterat förvänta sig mindre skörd året därpå. Däremot genom att klippa så behåller man sporerna i jorden och det bereder för en fylligare skörd året efter.
Efter skörden kommer den tråkigare delen, då alla mina hjälpredor försvinner från huset, är att rensa. Jag gör detta dock på ett smidigt sätt taget från en gammal instagram-film.
Jag pudrar all svamp med mjöl och/eller potatismjöl. Ser till att de är helt täckta, sedan lägger jag alla svamparna i en balja och täcker allt med ca 5 cm vatten. Jag blandar sedan runt och väntar. Mjölet går att så att all form av smuts och kryp flyter upp till ytan. Därefter tar jag bort det översta lagret, häller av vattnet och voila, allt är rensat.
Efter detta väljer jag att torka eller förväller svampen och fryser in till vinterns alla grytor.