Att sätta ut eller att inte sätta ut, det är frågan

majs

Odlings-gambling!

Jag har alltid (ni kanske läst) påbörjat sätta ut alla mina plantor runt Kristi himmelsfärd. I år var jag lite sen, men lyckades ändå få ut några rader med sådd och anlägga tre nya bäddar i trädgården. Tack vare att vi gräver för poolen så fick vi ett antal ton fyllnadsmassa som jag återanvände för att anlägga nya kvarter i min trädgård. Bland annat en plats för mina ca 75 majsplantor, stora zucchiniplantor samt störbönor.

Just de tre (majs, böna och zucchini) kallas för ”de tre systrarna”. Detta eftersom majsplantan skapar ett klätterstöd till bönan och zucchinin tillför både skydd i jorden då den gör det svårare för ogräset att växa fram och den tillför kväve till jorden. Jag odlar i nästan endast lera med färskt sågspån, gödsel, ensilage med mera.

odla

Gamblingen i år har varit att sätta ut mina tomater, all min potatis och andra rotfrukter, samt ett bortglömt nät av smålök som förhoppningsvis kan ge mig lite salladslök under sommaren och hösten.

Ett enkelt sätt att sätta en ny bädd är att helt enkelt markera ut rakt på gräsmattan en rad på ca 80 cm bred. Här lägger jag kartong rakt på gräset, gärna ca 110 cm brett, så jag får 20 cm ”gång” på var sin sida av bädden. Detta är ej nödvändigt, men det underlättar med ogräset.
På kartongen lägger jag på, precis som i pallkragen, material som ensilage, löv, bokashi, grenar, kvistar och annat. Jag täcker sedan allt med ca 10 cm hö eller gräs, några säckar gödsel och någon cm (kanske 5-8 cm) matjord eller sand.

blogg

På denna bädd kan jag nu direkt-så eller plantera in små plantor av olika grödor. När jag planterar in små plantor så gröper jag ur ett hål på ca 10 cm, fyller på med lite jord och sätter plantan.

Är det däremot potatis jag planterar så struntar jag i jorden och sätter instället ensilage, gräsklipp eller annat organiskt material på toppen, och gör ett litet hål med näven, täcker potatisen med en handfull jord och vattnar på.

Så ut o odla med er! Ta med barnen och låt de bära och stånka! Det kommer att förenkla processen att få de att äta grönsaker, och mer ekologisk och närodlat än sin egna trädgård går det inte att få.

blommor

 

Tanyas mammablogg
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tanyas mammablogg

Nu är det nära, riktigt riktigt nära!

Tanyas mammablogg

Roligt på jobbet och hemma

Tanyas mammablogg

Hundar, för liten säng och basket

Relaterade rabatter

Spel och underhållning

Bli testpilot för DealGuru – få biobiljett eller presentkort!

DealGuru

Träna helt kostnadsfritt på STC under 2 veckor

STC

Nöje

1 mån gratis TV4 Play+

TV4 Play+

Mat

Upp till 1569 kr rabatt och få en gratis efterrätt

Hello Fresh

Hälsa

Boka gratis undersökning!

Memira

Boende

10% rabatt på mattor och inredning hos SE Mattor

SE Mattor

Bli testpilot för DealGuru – få biobiljett eller presentkort!

Ta chansen att bli en av 50 utvalda testpiloter som under två veckor kommer få testa och utvärdera DealGuru, ett community för alla som älskar deals. Som tack får du en biobiljett eller ett presentkort på mat värt 100 kr.

Bli medlem gratis genom länken nedan för att ansöka om en plats!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.