Efter sjukdom kommer pånyttfödelse

pallkrage

Att starta en pallkrageodling med täckodlingsprincipen

Nu har vi varit hemma i flera dagar eftersom sjukdomarna blev värre, men äntligen börjar vi se ljuset i tunneln och jag fick en spark i baken i odlingsträdgården!

Jag tänkte att jag skulle visa hur jag startar en ny pallkrageodling.
Jag har fixat fram ett antal pallkragar som är ca 100 x 80 cm – perfekt storlek, de flesta kan få plats med några sådana i sin trädgård. Pallkragarna går att ändra i all oändlighet: måla, forma som stjärnor eller bara som jag stapla några stycken på varandra och odla rakt upp och ner. Frågan jag brukar få från nybörjare är vilken jord jag har i botten, om jag gräver eller liknande. Svaret är nej, jag gräver inte.

När jag startar en odling så markerar jag ut direkt på gräsmattan. Har jag tur så är gräset nästan dött, men ibland tar jag bort gräset och vänder det upp o ner med rötterna uppåt. Detta både kväver ogräset lite och ökar förmultningen. Annars så sätter jag ner pallgraken rakt i lera/åkermark, vilket vi har mest av, eller rakt på gruset.

I botten av pallkragen sätter jag kartong, jag låter kartongen med fördel spilla ut över kanterna för att förhindra att ogräset tar sig in i pallkragen.

I botten lägger jag grenar, gammal jord, gamla plantor… Ja, allt organiskt skräp jag kan hitta! Sedan varierar jag mellan ensilage och gödsel. Vi har turen att få häst- och kobajs från bonden.

När jag har kommit hela vägen upp så trampar jag ner det och vattnar. I toppen kan jag (om jag har hemma) ta några påsar köpejord och plantera rakt i.

pallkrage2

Med tiden kommer innehållet i pallkragen att sjunka och förmultna. Under hela tiden plantorna växer i kragen så fyller jag på med mera ensilage eller gräsklipp. Här nedanför ser ni en bild på den vackra jorden som har förmultnat och blivit helt fantastisk att odla med! Denna pallkrage anlade jag i september förra året, och förutom jorden till denna sommar gav den mig även squash och brytbönor.

pallkrage3

Häng med denna fina pallkrage som min dotter döpt till Berta. I henne kommer vi att sätta sockerärtor, spenat, och plocksallad, samt rädisor runt omkring.

Vill ni veta mer om täckodling så skulle jag rekommendera att ni följer min odlingguru Sara Bäckmo på hennes Instagram eller hemsida. Ej samarbete, bara en helylle kvinna med gröna fingrar så att det räcker och blir över!

Tanyas mammablogg
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tanyas mammablogg

Nu är det nära, riktigt riktigt nära!

Tanyas mammablogg

Roligt på jobbet och hemma

Tanyas mammablogg

Hundar, för liten säng och basket

Relaterade rabatter

Spel och underhållning

Bli medlem och tävla om 1000 kr presentkort på mat + AirFryer från Philips värde 2290 kr.

DealGuru

Träna helt kostnadsfritt på STC under 2 veckor

STC

Nöje

1 mån gratis TV4 Play+

TV4 Play+

Mat

Upp till 1569 kr rabatt och få en gratis efterrätt

Hello Fresh

Hälsa

Boka gratis undersökning!

Memira

Boende

10% rabatt på mattor och inredning hos SE Mattor

SE Mattor

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.