Ta till vara på det naturen ger dig.
Som i resten av landet så har maj gett oss växlande molnighet. Det har varit en kall vår för mina plantor och jag, som så många andra väntar nu på lite värme för att kunna sätta ut våra skönheter. Jag pillar i trädgården runtomkring, men kände att jag ville ha något att servera.
En av de icke regniga dagarna förra veckan bestämde vi oss för att ta bukt med vår gräsmatta. Efter att vi hade en grävmaskin på tomten så förstörde den en del av gräsmattan som vi nu behöver dressa, fröa och gödsla. Det som däremot inte verkade bry sig om grävmaskinen var alla hundratals maskrosor som vi fick på köpet.
Jag satt varsin skål i barnens händer och tillsammans plockade vi maskrosor. Bakom oss gick min man med en gräsklippare samt en ogräsplockare.
Vi samlades sedan på trallen och började med att doppa alla blommorna i vatten och skaka bort eventuella kryp. Sedan plockade vi bort alla de gula ”håren” på maskrosorna, tills vi fick ett hav av gyllene strån. I en kastrull så häller man sedan vatten fram tills att man täcker stråna. I vårt fall hade vi ca 1 l strån och 1 l vatten. Detta kokas långsamt i ca 20-30 minuter. Efter det silar man bort stråna och tillsätter socker (jag tillsatte hälften syltsocker och hälften råsocker). Detta får sedan puttra långsamt under omrörning i ca 1 timme. Tills du får en gyllene ”sirap”/”honung”, beroende på konsistens.
Denna solskenshonung använder vi på pannkakor eller i te. Den har en söt, blommig smak. Har du även i citron under första omkokningen så får du en härlig syrlig doft och smak som är perfekt till dressingar eller som glaze till grillat.
LYCKA TILL!