Hörsel

ÅLIG ELLER NEDSATT HÖRSEL

Att man får sämre hörsel brukar vara en naturlig följd av att man blir äldre.
En vanligt orsak till att hörsel försämras är att smådelar i innerörat blir mindre elastiska och därmed inte lika bra på att leda ljud. Det drabbar alla med tiden och brukar inte innebära några större hinder, men man kan uppleva att man tappar en del ljud. Något som däremot kan sätta käppar i det sociala hjulet är då antalet nervceller och hårceller i öronsnäckan minskar och man börjar tappa vissa frekvenser. Man hör dåligt när många talar samtidigt, får svårt att uppfatta vissa ljud och man uppfattar inte alltid vad som sägs. Mycket tid och energi läggs på att lyssna och utöver att man blir trött får man spänningar i huvud, axlar och nacke.

HÖRSELPROV

Varesig det rör sig om en oförväntad, avsevärd försämring eller långsam och gradvis, kan man boka tid för ett hörselprov. Vid provet testar man dels vilken typ av hörselnedsättning det rör sig om och vilka ljud man har problem att uppfatta (ljusa eller mörka). Tillfället brukar inledas med att man får svara på frågor om sin hörsel, och en audionom eller läkare undersöker öronen och ser över att tumhinnan fungerar som den ska. Under konsultationen diskuterar man möjliga lösningar för den typ av hörapparat man behöver.

HÖRAPPARATER

Hörapparat nedsatt hörsel

Hörapparat hjälper med hörsel

Moderna hörapparater har bekväma passformer och går att anpassa på en rad olika sätt. Det finns synliga modeller, de som ligger dolda i hörselkanalen eller som är sittande utanpå örat. Utanpåliggande modeller går ofta snabbare att få tag på än de som är i örat eftersom man först behöver göra avtryck av öronen för optimal passform.

Hos företag som erbjuder en helhetslösning, får man efter hörseltest och utprovning av hörapparat låna hem dem för att testa hur de fungerar i vardagen. Att testa i olika ljudmiljöer är viktigt för att se till att apparaterna fungerar korrekt och uppfyller sin funktion – det kan vara nödvändigt med efterjusteringar för att ljudkvalitén ska bli korrekt.

MER INFORMATION

Seniordeal samarbetar med företag inom kategorin hörsel. Via dem har du som medlem på Seniordeal.se tillgång till erbjudanden och rabatter för bland annat hörseltest, hörapparater och tillbehör. Det finns mycket mer utförlig information att hämta hos exempelvis 1177 Vårdguiden som bland annat skriver om nedsatt hörsel och vad det beror på, ger tips vid nedsatt hörsel och beskriver hur en hörselundersökning går till.

 

Bli testpilot av DealGurus nya app - få 2 glassar & vinn Apple AirPods Pro!

Vill du hjälpa till att utveckla Sveriges bästa shopping community som en av 100 utvalda testpiloter för DealGurus nya app?

Som tack får du två glassar värde 70 kr & chans att vinna Apple AirPods Pro (värde 3 300 kr)!

  1. Ladda ner appen & logga in/registrera dig gratis

  2. Maila Malin på malin@dealguru.se med ditt första intryck

Villkor: Gäller en gång per person, både nya och befintliga medlemmar på DealGuru, även dig som tidigare varit testpilot för DealGuru kan delta. Testet pågår en vecka. Begränsat antal testplatser, först till kvarn.

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.